Zaterdag 21 oktober om 14.00 uur vond in OPEN, aan het Vesteplein in Delft, de prijsuitreiking van de ontwerpwedstrijd ‘Wijk van de Toekomst’ plaats. De wedstrijd werd georganiseerd door het culturele kinderfestival Cultuurbarbaren, dat elk jaar plaatsvindt in de herfstvakantie. “Je ziet in alle ontwerpen goed terug dat de kinderen groen in de wijk en energie vanuit zonnepanelen belangrijk vinden”, viel de vakjury op. Wethouder Maaike Zwart maakte de winnaar bekend: groep 8 van de Freinetschool won € 1000,- om hun schoolplein te vergroenen. “In dit ontwerp is echt over elk detail nagedacht, met enorm veel creativiteit.”
Het winnende ontwerp
In het juryrapport over het winnende ontwerp komt goed naar voren waarom de Freinetschool heeft gewonnen: “Er is over veel details nagedacht in dit ontwerp, maar je ziet ook heel goed de creatieve ideeën van de kinderen terug. Er zijn bijvoorbeeld veel voorzieningen, zoals een kringloopwinkel, school en station. Maar ook een hotel die vlakbij het station staat, zodat je niet ver hoeft te reizen. De hoge gebouwen staan strategisch aan de rand van de wijk, auto’s mogen het centrum niet in en zijn er veel verschillende soorten planten en verticaal groen. Ook hebben ze alle energiebronnen toegepast, zoals windenergie, zonnepanelen en de opvang van regenwater. Een heel bijzonder aspect was toch wel het gebouw waar meerdere generaties met elkaar samenwonen. Jong en oud.”
Ontwerpwedstrijd: Wijk van de Toekomst
Sinds september hebben vijf Delftse groep 8 klassen van verschillende scholen (de Delftse Tuin, de Gabriëlschool, de Freinetschool en de twee vestigingen van Het Mozaïek) nagedacht over hun ideale wijk van de toekomst: hoe wonen mensen, welk vervoer is er, wat eten mensen, hoe is het weer en hoe bereid je de stad daarop voor en welke technologieën zijn er in de toekomst? Samen met een echte architect zijn ze met deze vraagstukken aan de slag gegaan.
Hieruit kwamen geweldig mooie ideeën, zoals manieren om energie op te wekken via een bowlingbaan of via lantaarnpalen waar je de poep van je hond in kan gooien. Maar er is ook nagedacht over fijne natuurplekken voor dieren, dat het rookvrij is in de hele wijk, het gebruik van lichte kleuren zodat warmte wordt afgeketst, veel groen om buiten te spelen, het opvangen van regenwater en ondergronds rijdende auto’s in plaats van bovengronds door de wijk.
Publieksstemmen en vakjury
De maquettes stonden de afgelopen week geëxposeerd op de eerste verdieping in OPEN aan het Vesteplein 100. Het publiek van het festival en alle andere geïnteresseerden konden hier de maquettes bewonderen én meestemmen op hun favoriete ontwerp. Deze stemmen telden voor 50% mee aan de uitslag. Naast het publiek heeft ook een vakjury zich gebogen over de ontwerpen. Ze hebben gekeken naar creativiteit en originaliteit, duurzaamheid en toekomstbestendigheid, architectuur en stedenbouw, en de voorzieningen. Hun oordeel telde ook voor 50% mee.
De jury bestond uit Sten van Vliet (projectontwikkelaar bij Kondor Wessels Vastgoed), Erik Laan (docent ruimtevaarttechniek bij InHolland Delft), Angelo Witmus (leerkracht basisschool groep 8, Oranje Nassauschool in Den Haag) en Claudia Hofeman (klimaatburgemeester Delft en directeur 015Duurzaam).
Alle maquettes, inclusief het winnende ontwerp, zijn nog t/m vrijdag 27 oktober in OPEN Delft te zien.
Foto: Prijsuitreiking op het podium in OPEN. Foto door Esther de Cuijper.